חישוב שנות ערלה / ערלה בפסיפלורה

שאלה:

שתלתי שתיל פסיפלורה בגינה בתאריך י'ח אב תשע"ו מתי נגמר שנות ערלה ?

תשובה:

שלום וברכה

למעשה פיספסתם כאן שנה ממש בימים מועטים…

להלן אופן החישוב:

א. מנין שנות הערלה נמנות מיום קליטת האילן בקרקע ולא מיום הנטיעה. הקליטה היא כ 14 יום לאחר הנטיעה.

ב. נטיעה שנקלטה 30 יום לפני ראש השנה [כלומר אילן שניטע לפני ט”ו באב] בהגיע ראש השנה עברה לה שנה [למרות שחלפו רק 30 יום]. נטיעה שנקלטה סמוך יותר לראש השנה, מונים לה שלוש שנים מראש השנה.

ג. באופן הנ”ל נחלקו הפוסקים האם מונים לנטיעה זו שלוש שנים בלבד המסתיימים בראש השנה הרביעי [רמב”ם מעשר שני ט יא], או ששנות הערלה נמשכים עד לט”ו בשבט שאחר אותו ראש השנה הרביעי [ר”ן בעל המאור וריטב”א בראש השנה י ע”א]. המיקל יש לו על מי לסמוך. ראה חזון איש ערלה אותיות ה ו.

ד. כאשר הנטיעה נקלטה אחרי ראש השנה, החמיר החזון איש שם להמתין עד ט”ו בשבט שלאחר גמר השלוש שנים.

ה. פירות שחנטו, כלומר שהפרח נפל וניכר תחילת היווצרות פרי בתוך שנות הערלה אסורים באכילה אף אם גמר גידולם לאחר השלוש שנים. אגב בענבים זיתים וחרובים השיעור של החנטה מאוחר יותר אלא שהוא אינו מוגדר די הצורך ולכן ראוי להחמיר כנ”ל.

לגבי דין ערלה בפסיפלורה: פרי הפסיפלורה וכמוהו גם הפפאיה הוא ספק ערלה, משום שאינו מוגדר באופן ברור כפרי או כירק. שכן מצד אחד יש לו ענפים המתקיימים משנה לשנה והפרי אינו יוצא ישירות מהגזע וכו’, אולם, מצד שני הענפים רכים מאוד וחלולים, וכמו כן, ברגע שמסתיימת צמיחת הפירות הענף מתייבש ובסמוך לו צומח ענף אחר שרק ממנו יצא פרי, זוהי תופעה שמתאימה יותר לירק. לכן, מספק יש להחמיר שלא לאכול מפירותיו בשלוש השנים הראשונות.

מקורות:

א. על כך שיש ספק ערלה בפסיפלורה, ראה הליכות שדה 142 – 145 עמ’ 28, וס’ שערי הברכה פרק כג הערה 547 בשם הגר”ש ווזנר וכמוהו רבים. אולם, דעת הרב עובדיה יוסף זצ”ל להקל בזה שאינו נחשב ערלה כמובא בשו”ת יחוה דעת ח”ד סי’ נב. וראה ילקוט יוסף ערלה פרק ה שהביא בזה את השיטות השונות וכתב שהמחמיר תבוא עליו הברכה. הרחבה על שיטות הפוסקים בזה ראה כאן וכאן.