לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

שם משפחתו כהן האם הוא ודאי כהן או שיש על מי לסמוך?

שאלה:

שלום אני מחפש אם יש על מי לסמוך יש לי חבר חילוני שגדל בקיבוץ, אם שם משפחה כהן , הוא חילוני וחיי עם גוייה בחול שנים רבות, קשה לו להתקרב . ואני רוצה לקרב אותו . * הוא אומר שהוא למד עכשיו שאת השם כהן סבו קיבל במשרד הפנים בכלל שהם עלו לארץ ב48 . מ השם kohn . 1.* אין לו חזקה הוא לא מחזיק את עצמו כהן לא הולך לבית כנסת ולא עולה לדוכן * לא ראה את אביו עולה לתורה אם בכלל הוא עלה וגם הוא אכל חזיר ולא עשה ברית, וגם לא את סבו שלא דיבר עיברית ולא שמר מצוות ולא הלך לבית כנסת אכל חזיר. , 2. אין לו יחוס ואם נגיד שסבו כהן הוא לא יודע אם סבתו היא כשרה לכהן ואביו חלל בעצם ולא כהן .וגם כנל לא את סב סבו אין לו יחוס. האם יש מקום או מן הראוי להתיחס כשיראל ולא ככהן ל מישהו שלא מחזיק את עצמו כהן ולא ראה את אביו או סבו , ואין לא עדים ולא יחוס לכהונה . כמו שמרן פסק. כבוד הרב למה כהן בהשגחת משרד הפנים מחזיק? האם יש מקום להקל כדי לקרב? עת לעשות לה' הפרו תורתך אפילו לא שייך פה כי אין חזקה חזקה ,אלה חזקה חלשה ומוטעת .

תשובה:

שלום רב,

שאלה זו עסקתי בעבר האם ניתן לקבוע חזקה רק על סמך שם המשפחה שהוא כהן. יש כאלה שפסקו שאי אפשר לקבוע כהונה עפ"י שם המשפחה בלבד. בפרט שמדובר באשכנזים. (אני מבין שמשפחתו של האיש הנ"ל היא אשכנזית). החילוק בין אשכזנים לספרדים מופיע בספר שו"ת ויען דוד שהוזכר בקישור שאני מצרף כאן, לדבריו אצל ספרדים השם כהן משמעותי יותר, וקשה להניח שאינם כהנים. ראה במאמר המצורף יש שם כמה נימוקים שלא ניתן לקבוע כהונה רק על פי שם המשפחה כשאין כל בדל ראיה נוספת. בנוסף, צריכים לברר את מעמדה של הסבתא, שאני מבין שהיא גם לא היתה דתיה מעולם. ובמקרים כאלה יש חשש שמא נפסלה לכהונה (כשמדובר בחו"ל) כפי שעולה מדברי הרמ"א בסי' ז' לגבי מומרת שהמירה ורוצה לחזור לבעלה האם יש חשש שנבעלה לגוי או לא.

בפרט שאתה מדבר כדי לקרב אותו ליהדות, ודאי יש על מי לסמוך כדי לקרב אותו.

בהצלחה

מקורות:

ראה כאן מאמר מצורף

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. 1. כן מארופה
    2.כן הסבתה שלו חילונית וכנראה גם אמא של הסבתה אבל היא סיפרה שהסבתה שלה היתה כן דתיה.

    הרב יכול לתת את הקישור בידיוק.

    ישר כוח
    ( מצד אמא שלו יש לו יחוס לרבנים גדולי דור פוסקים ומקובלים)