עוסק בצרכי מצוה שפטור מתפילה

שאלה:

בס"ד, שלום. באיזה אופן העוסק בצרכי ציבור ואין לו ישוב הדעת פטור מתפילה בכלל או מתפילה בציבור בפרט. תודה

תשובה:

שלום וברכה

ננסה לסכם את הדינים כפי שמתבאר במשנה ברורה בסי' ע':

1. ההיתר הוא רק כשאין אדם אחר שישתדל בצרכי הרבים אלו אלא הוא, ולכן הוא פטור, אבל אם יש מישהו אחר שיעשה, אין סיבה לפוטרו מתפלה.

2. דוקא כאשר ברור לו שלא יוכל לעסוק בצרכי הציבור האלו לאחר שיתפלל, כגון שבוי שיש לפדותו ואם לא ישעה את מיד יתכן שינזק.

3. אם התחיל לעסוק בצרכי הציבור אחרי שכבר התחייב בתפילה, כלומר לא התחיל לעסוק לפני עלות השחר, גם אם ימנע ממנו להתפלל הוא חייב תפילת תשלומין.

4. ממילא בזמנינו הלכה זו כמעט ואינה מצויה…. אולי רק בחייל שבאמצע פעולה מבצעית ממושכת בתוך הלחימה, או רופא חדר מיון שאין מי שיחליף אותו כל שעת התפילה ויש לחץ במחלקה. וגם הם יגידו פסוק ראשון של שמע וברוך שם כבוד, ואם גמר לפני חצות יתפלל שחרית.