לרשום על המצבה שם פרטי בלי שם משפחה?

שאלה:

שלום, אימי נפטרה בשמה המלא לפני הגירושים מאבי. יש חילוקי דיעות בין האחים. האם אפשר לרשום על המצבה רק שם פרטי ללא שם משפחה?

תשובה:

באופן עקרוני שם משפחה אינו משהו יהודי, ואין ספק שלפני מאות שנים היה כתוב רק שם פרטי עם שם האב, פלונית בת פלוני, אבל זמנינו לדעתי אין לעשות כך בשום אופן, שהרי בזה אתם גורמים שמקום קבורתה ישקע בתהום הנשיה!! חישבו כמה עשרות שנים קדימה! אחד הנכדים ירצה לבקר בקברה, לפי מה ימצא אותו? האם זהו כבודה שלאחר שבניה כבר לא יהיו בחיים יקשה כל כך למצוא את מקום קבורתה? ממש לא ראוי! ואם היא בחרה להשאר עם שם בעלה שנתגרשה ממנו סימן שזה לא היה כל כך נורא בעיניה, ואם כן בודאי אתם אסור לכם למנוע זאת, לא רק מהסיבה הנ"ל אלא גם משום כבוד האב, אינני יודע עד כמה אתם אוהבים אותו וזה לא משנה, אתם חייבים בכבודו ובמעשה זה אתם מבזים אותו מאוד. לכן כיתבו כפי שהיתה נקראת וזה בסדר גמור.

בשורות טובות ומן השמים תנוחמו.