שתית מים לפני הבדלה או קידוש

שאלה:

שתית מים לפני הבדלה או קידוש. האם מותר לשתות מים לפני הבדלה או קידוש? במקרה ששבים מאוחר מבית כנסת האם עדיף שאשה תשתה מים או תקדש או תבדיל ואז תשתה? תודה.

תשובה:

שלום וברכה

לפני קידוש אסור לגמרי לשתות מים ואין כל היתר לעשות זאת. לכן, אשה חלשה או בהריון וכדומה, תקפיד לשתות לפני הדלקת נרות כדי שלא תזדקק לכך אחר כך לפני קידוש. כמובן שבמקרה שהיא בכל זאת זקוקה לכך, תעשה קידוש, ותשתה לפחות רביעית יין כדי שזה יחשב לה להרבה דעות כקידוש במקום סעודה. ואם קשה לה לשתות רביעית שלמה [רוב רביעית חייבים לשתות כדי לצאת ידי חובת קידוש] תיטול ידים ותבצע על שתי לחמניות ותאכל כזית, והבעל יצטרף אליה אחר כך…

לפני הבדלה מותר לשתות מים בלבד [האר"י החמיר בכך אבל מעיקר הדין מותר].

מקורות:

שו"ע סי' רעא סעי' ד ומשנה ברורה שם ס"ק ו, שו"ע סי' רצט סעי' א.