שינוי במחיר

שאלה:

שלום לרבנים, מכרתי לאדם שעובר לדירה שבה התגוררתי את המזגן שהיה שם. מזגן חדש עולה כ2100 ש"ח והתקנה עוד כ400. מכרתי לו אותו ב2000 ש"ח לאחר ששימש אותי 4 שנים. מבחינתי הייתי מוכר דווקא על מחיר זה מפני שיש לי קרוב משפחה שמתקין ומפרק מזגנים בחינם עבורי. לאחר שהוא הסכים וכבר נכנס לדירה ואפילו השתמש במזגן – פתאום אמר לי שהמחיר גבוהה וכמעט עולה כמו חדש ולכן ביקש לשלם פחות. א. האם מותר היה לי להציע מחיר כזה גבוה מראש? ב. האם מותר היה לו לשנות את המחיר שהוא מוכן לשלם? תודה מראש

תשובה:

שלום וברכה,

למכור מוצר במחיר יקר – יותר ממחיר השוק הרי זו אונאה. ובמזגן שקבוע לקיר דינו כאונאת קרקע, שאין דיני אונאה בקרקע, אבל יש בזה איסור אונאה.

מסתבר שמזגן חדש עם התקנה כשמחירו 2,500 ש"ח, אחרי 4 שנים מחירו יורד והמחיר שלו פחות מ2,000 ש"ח. ולכן מחיר של 2,000 ש"ח נחשב לאונאה.

כשהסכים הקונה לקנות והמזגן ברשותו נחשב לקניין חצר. ולא יוכל הקונה לדרוש שיוזילו לו במחיר של המזגן, כיון שבקרקע אין דיני אונאה. וגם אם ננקוט שזה מטלטלים, הרי שעבר הזמן 'שיראה לתגר ולקרובו' ובטלה לו הזכות חזרה.

אמנם ראוי שהמוכר יוזיל עוד מעט מהמחיר של המזגן כדי שלא יעבור באיסור אונאה.

בהצלחה.

מקורות:

דיני אונאה – ראה שו"ע חו"מ סימן רכז.

דבר הקבוע לקיר דינו כתלוש ולבסוף חברו שנחלקו הפוסקים האם דינו כקרקע או כמטלטלים – ראה שו"ע סימן צה סעיף א.