אמירת ועל הכלכלה בסיום ברכה מעין שלוש

שאלה:

בברכת על המחיה ישנה שאלה האם לסיים "ועל הכלכלה" או לא. לא כ"כ הבנתי את זה. בעוד שיש בכל הברכות האחרות שאלה של הפסק בברכה או שינוי מנוסח שקבעו חכמים הרי שבקרה דנן זה רק יועיל ולא יזיק ממ"נ. אם סיום הברכה כוללת את "ועל הכלכלה" הרי שאלו שלא אומרים זאת השמיטו חלק מהברכה ולא סיימו אותה. לעומת זאת אם אין צורך להגיד זאת הרי שאלו שכן אומרים לא עשו שום איסור כשם שאם אומר לאחר בורא נפשות "ברוך חי העולמים ושיהיה לכולם יום נפלא" זה לא אמור להפריע לברכה

תשובה:

שלום וברכה

ראשית, יש כאן את השאה הידועה לגבי העונים אמן אחר ברכתו, שהרי יש כאן הפסק שתי תיבות הברכה לעניית האמן, וראה בס' ארחות רבינו ח"א עמ' פח שהביא בשם החזון איש, שכיון שהן רק שתי תיבות והענייה היא עדיין בתוך כדי דיבור יש להקל לנוהגים כך שמותר לענת אמן ללא חשש. מלבד זאת, יש הקפדה על מטבע לשון שטבעו חכמים, ואף שהוא בסיום הברכה בכל אופן יש כאן שינוי. לכן כל אחד יעשה כמנהגו וכהוראת רבותיו ואין בזה ענין של "להרויח הכל"…

על עצם הנדון הזה, בטור סי' רח ומגן אברהם שם ס"ק טז הובא לומר ועל הכלכלה, וכ"ה בסידור יעב"ץ ובקיצור שו"ע סי' נא סעי' ח, ובן איש חי פ' מסעי אות ה. אולם בשער הציון שם ס"ק נב נקט שלא לאומרו, שכן דבר הגר"א, השו"ע הרב ודרך החיים.