פדיון תעניות

שאלה:

שמעתי בהרבה שיחות ושיעורים על עניין התיקונים שכתב האר"י… שאפשר לפדות אותם בכסף בגלל החולשה שלא מאפשרת להתענות… למשל… תיקון פ"ד… (עליו מדובר הרבה)… יתן סך סעודות של יום שלם כפול 84 לצדקה במקום להתענות 84 ימים… א. איך! אפשר לפדות תעניות בכסף… הרי אם נקח עשיר ועני שרוצים לעשות את תיקון פ"ד.. שניהם לכאורה צריכים לתת את אותו הסכום… לעשיר "זה לא יזיז" לעני כנראה שכן… איפה הצדק? ב. איך עושים את החישוב של הסכום שצריך לתת היום על דרך שיספיק כביכול לסעודות של 84 ימים? ג. האם ניתן לחלק את הסכום ל"תשלומים" של כמה חודשים/שנים? תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

הנושא אינו הקושי בנתינת הסכום, אלא בעצם הפדיון, וברור אגב שפדיון תענית אף פעם אינו כמו תענית ממש, אלא שמחמת חולשת הדורות התעניות מזיקות ללימוד ולשמחה ולחיים בכלל, ולכן הורו גדולי התורה להמנע מכך ולהסתפק בפדיונן.

החישוב הוא לפי סעודות ממוצעות, נניח 30 ש"ח ליום. אולי 25 ש"ח.

אין טעם לחלק לתשלומים רבים, כי הרי כל יהודי נותן תמיד צדקה, לא ניכר כאן שום פדיון…

באופן כללי אין להרבות בתעניות ופדיונות אלא בתשובה וקביעת עיתים לתורה התעלות רוחנית, זה העיקר ובכך מתקרבים לקב"ה ומכפרים על הכל. כסף לתת אמנם הכי קל, אבל בסופו של דבר באנו לכאן כדי להתקדם וכל התקדמות אפילו קטנה ערכה לאין ערוך חשוב יותר.

שנזכה לכל הטוב!