כיבוד אם שמתנהגת בצורה לא נעימה

שאלה:

שלום רב בענין כיבוד אם , יש לי קושי מאוד גדול, מדובר באמא עם מידות רעות, שרואה בעולם הזה רק את עצמה! וכולם נולדו בשבילה, והיא מרגישה שכולם נגדה ולא טוב לה ,והיא מקפידה ומקללת , גם את האנשים שטובים איתה ועוזרים לה, ברגע אחד שלא השתחוו לה, כולם מרצים אותה רק כדי שלא תעשה להם טרור, ולכן מתחנפים אליה, אבל מאחורי הגב מדברים עליה, אני מדברת על אמא שלה ,בעלה והילדים שלה וכן חברות שלה לי מאוד קשה, כי ממש עברתי ממנה התעללות כל הילדות פיזית ונפשית, לאחר החתונה היה לי יותר קל לכבד ,אז הייתי מדברת איתה ומגיעה לשבתות, אבל עדיין זה היה ממש קשה! בכלליות המשפחה מלאים באגו, כעס וקנאה ואני לא מוצאת את עצמי שם, טוב לי בחיים שלי, ולא רוצה להיות קשורה, התנתקתי בפרט אחרי שהאחות הגדולה גרמה לי לנזק עצום, ע"י שהעלילה עלי עלילות, ולא מדובר בנזק של כסף, אלא הרבה הרבה יותר גרוע שא"א אפשר בכלל לשער, וכל האחים לא רוצים להודות שהיא לא בסדר בסופו של דבר עברתי גם משבר מאוד קשה, שאני חושבת שזה בגלל ההקפדה של האימא עלי והקללות שלה, המצב הכלכלי שלי גם קשה ,ורב אמר לי ששלום מביא ברכה, אני רוצה לכבד את אמא שלי ולא מסוגלת, היא רואה את העוול שנעשה לי וממשיכה לרדת עלי ,וכאילו פגועה ממני שאני ניתקתי איתה את הקשר, (אני כבר חצי שנה לא בקשר, והיא לא ראתה את הנכדים) והיא רוצה לראות את הנכדים, ועוד פעם אני מרגישה שהיא רק דואגת לעצמה כי לא רוצה שיהיה שלום אלא פשוט מתגעגעת לנכדים, מאוד קשה לי להיות איתה בקשר כי שוב זה הופך לתלות שמאוד קשה לי, אם פעם אחת אני לא עונה, אז שוב קללות וגידופים…. וזה ממש פוגע בי נפשית, אני נהיית מתוחה וכעוסה, ומצד שני מפחדת מההקפדות שלה , ומזה שאולי עוברת על כיבוד אם, וכן הם עזרו לי כלכלית, ולא רוצה להיות כפוית טובה מה עלי לעשות? את אבא שלי יותר קל לי לכבד תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

קראתי בכאב את הצער שאת עוברת. אין ספק שיש לעשות הכל כדי למצוא את הדרך לכבד את ההורים ולהביא שלום בין המשפחה, ויחד עם זה לשמור על כבודך ופרטיותך, זה לא מאוד קשה כרגע שאת לא חיה בבית אלא יש לך את הבית הפרטי שלך. כיבוד הורים היא מצוה עצומה, ובכלל השלום במשפחה הוא דבר חשוב עד מאוד, בסופו של דבר כשמתבגרים יותר מבינים שדם זה לא מים, ואחרי הכל משפחה זה לא דבר שמותר ואפשר לוותר עליו… תמצאי את הדרך ליצירת הקשר, וגם אם לפעמים צריך לבלוע התנהגות לא נעימה, להבליג ולבלוע. ככל שאת תהיי נעימה יותר ולא תגיבי לדיבורים לא נעימים, כך תראי שגם השיח איתם יהיה נעים יותר. את יוצרת את השפה, אין מריבה בלי שני צדדים, ואם השפה מצידך תהיה תמיד נעימה ומכבדת [לא מתרפסת ומתחנפת, מכבדת ונעימה] כך תהיה השפה גם כלפיך.

בשורות טובות ושבוע טוב.