קבלן גוי ששיפץ בית ליהודי בשבת

שאלה:

שלום אני עצמאי שעוסק בשיפוצים ושילמתי סכום כסף לבעל מקצוע שיסיים עבודה בגג של בניין בפרוייקט מסויים. לא אמרתי לו לסיים בשבת מלאכה זו. בעל המקצוע הלך ושכר גוי לשם כך והוא עשה זאת בשבת. בעל המקצוע בעצמו לא עובד בשבת. האם מותר לדעת הספרדים?

תשובה:

שלום וברכה

לכתחילה אסור ודאי לעשות זאת משום מראית העין. כלומר, אף שהוא קבלן ולא שכיר יום, ויכול היה לעשות זאת לפני שבת או לאחריה, והוא זה שבחר לעשות זאת בשבת, אסור לעשות כך אפילו שהוא גוי, משום ששמו של הישראל ידוע על הבנין, וזה נראה כאילו שכרתם אותו לעשות זאת בשבת דוקא. אבל אין איסור בדיעבד להשתמש, כיון שכל האיסור הוא רק משום מראית העין.

מקורות:

ראה שו"ע או"ח סי' רמד סעי' א-ג, וראה משנה ברורה שם ס"ק כ שלמעשה בקבלנות התירו בדיעבד להשתמש כרבינו תם, ולא צריך למכור את הבית. ולמעשה נראה שבמקרה שלך כולם מודים לרבינו תם, כיון שכאן לא בעל הבית שכר את הפועל הגוי, אלא הוא שכר אותך ואתה מישהו אחר וכו', ובזה הרי לא קנסו, כפי שמותר ליהנות מהבית ולמוכרו לאדם אחר.