ניתן לוותר על מצוות שעשיתי?

שאלה:

היי, לפני 3 שנים הייתי אחרי פרידה ומאוד עצוב באחת התפילות אמרתי להשם שאני מוותר על כל המצוות שעשיתי כדי לחזור לאותה אישה. אני והחברה מעולם לא חזרנו. כמובן שאמרתי את הדבר בשעת עצב ואני לא מתכוון לזה היום. האם באמת כל המצוות שלי הלכו למרות שלא חזרנו?

תשובה:

שלום רב

הדין של תוהה על הראשונות שאומר שאכן אדם לא יקבל עליהן שכר, הוא שכאשר אדם מתחרט על המצוה שעשה, הוא בעצם מורד בכך במלכות שמים, ומפסיד את שכר מצוותיו, אולם אם הוא עושה זאת ללא שליטה מתוך כעס ללא דעה צלולה, או מחמת צער נוקב שהסיר ממנו את הדעה הנכונה, או מחמת טעות, שסבור היה שזה אינו רצון ה’, זו לא מרידה במלכות שמים [אף שעצם הכעס אינו ראוי על פי היהדות ראה אגרת הרמב”ן בהרחבה] ולא יפסיד על ידי כך את שכרו. אדרבה, הרצון שלך לעשות את רצון ה’, הוא היפך הענין של תוהה על הראשונות.

מקורות:

ראה רד”ק יחזקאל יח, כא.