גודל בגד הציצית – לכתחילה ובדיעבד

שאלה:

שלום. רציתי לשאול מה הגודל של השיעור של הבגד של הציצית שצריך להיות? אני שואל לפי השולחן ערוך ולא לפי כל הדיעות למשל חזון איש ובן איש חי, אלא מה השיעור הרגיל שהוא כשר, ואם למשל תמיד יש לי מידה 9, האם מותר לעבוד למידה אחרת, והאם צריך התרת נדרים בשביל זה? תודה רבה מראש.

תשובה:

הגודל המינימלי של הטלית קטן לענין ברכה, הוא שיהיה מלפניו ומאחריו כל צד לפחות 44 ס”מ, והכתפיות יהיו כל אחת לפחות 7.5 ס”מ, בפחות מזה אין לברך.

אבל למרות בקשתך, לא אוכל להמנע מלכתוב, שבעיני חבל מאוד לסמוך על השיעור הקטן הזה… מדובר במצוה כה קלה, לובשים בגד בשיעור חזון איש 58 ס"מ מכל צד מס' 9 וכך יודעים שהמונה של המצוה דופק היטב לכל השיטות… בשביל מעט בד נחייה חיים שלמים ובסוף נגיע לשמים ונשמע שיש שיטות שלא יצאנו ידי חובה?! חבל.

לדעתי מי שמבקש להוריד בשיעור, אם הקפיד על כך עד היום צריך התרה [ואינני יודע איזה פתח ניתן למצוא כדי להתיר נדר זה…].

מקורות:

שיעור זה הוא לדעת הסוברים שדי בג’ רבעי אמה לכל צד, וראה משנה ברורה סי’ טז בהרחבה.

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. לא אמרתי "צריך" אמרתי "כדאי". בפרט כמו כאן שמדובר בשיטה חשובה שהתקבלה אצל הרבה פוסקים וכך נהגו בני תורה באופן גורף.

  2. האם היו בטוח יוצאים חובה היה צריך גם לברך… לא מברכים כי להרבה שיטות זה כלום… אני לא מבין מה הבעיה לקנות ציצית בשיעור הראוי, זה לא מכביד יותר וכלל לא מורגש…