תענית ביום היארצייט – האם חובה? האם צריכה קבלה?

שאלה:

יש יארצייט מחר, ושכחתי לקבל תענית במנחה, האם יש טעם לצום. עד עתה נהגתי לצום מתוך מחשבה שזה קרוב לחיוב. שמעתי על רבים שאומרים שהיום לא כ"כ נוהגים לצום. מה עלי לעשות בלא קבלת התענית?

תשובה:

שלום וברכה

מי שרגיל להתענות ביום היארצייט אינו צריך מעיקר הדין לקבל במנחה שלפניו, כי הוא מקובל ועומד מכח המנהג, אמנם ראוי לקבל במנחה.

נכון הדבר שרבים נמנעים מלצום ביום היארצייט, וכן היה מנהג בית רבי עקיבא איגר והחתם סופר וצאצאיהם.

מקורות:

על כך שהקבלה באופן זה אינה מעכבת, ראה גשר החיים פרק לב סי' ו.

מעיקר הדין ודאי יש להתענות, והלכה זו אינה נתונה במחלוקת, כך מובא בשו”ע או”ח סי’ תקסח וברמ”א יו”ד סי’ שעו. אלא שכבר נהגו מחמת חולשת הדורות להקל שלא להתענות ביום זה, וראה פני ברוך עמ’ תלה תלו שהביא מדברי רבים מהפוסקים בענין זה, ובראשם משפחת רעק”א והחתם סופר וכן המנהג בכל קהילות החסידים, שאדרבה עושים תיקון בבית הכנסת עם מיני מזונות וכו'…

הצטרף לדיון

תגובה 1