לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

מחילה מנפטר

שאלה:

1) מנהג ישראל לבקש מחילה מנפטרים בהלוויה: – מה המקור לכך? 2) כנ"ל בבקשת מחילה מנפטרים בהלוויתם וכן אדם שיודע שפגע במישהו והנפגע נפטר מביאים מנין לקברו ומבקשים מחילה. מה קורה אם בחייו הוא סירב למחול? האם שייך כעת לבקש שוב? או אם מסיבה כלשהיא חוששים לבקש מחילה בחייו (מחמת שכעת הוא לא יודע שפגעו בו וזה יהיה בושה למבקש או שיעורר מחלוקת. או מפני שחוששים שהוא אכן לא ימחול וכדו') האם שייך מלכתחילה להמתין להלוויתו ואז לבקש את מחילתו? 3) איך בעצם כל המחילה הזאת עוזרת כשלא שומעים אותי אומר מחול לך? 4) בשורה התחתונה – לפעמים נוצר הרושם כי כשאדם חי נלחמים בו בכל הכח "ושהוא יעשה חושבים למה זה מגיע לו ויבוא לבקש מחילה" אך לאחר הפטירה – פתאום יוצא כל הרוח מהמפרשים ועומדים לבקש מחילה. איזה הגינות יש בזה?

תשובה:

שלום וברכה

לא מצאתי כרגע מה המקור הראשון למנהג זה של בקשת מחילה בלוית המת, אבל כך נהגו ישראל. ברור כדבריך שאין כל הגיון לצער אדם ואחר כך להמתין שימות כדי לבקש ממנו מחילה בלויה, אין ספק שבקשת המחילה אז כשהוא אינו יכול להגיב אינה שווה לבקשת המחילה מחיים, ואדם שציער את השני אין לו להשתהות אפילו רגע אחד ומיד חובה עליו לפייסו, שהרי כל רגע שהוא בצער מחמתו הוא עוון פלילי. גם אדם שלא מחל בחייו יש לבקש ממנו שוב לאחר פטירתו, כיון שעתה הוא בעולם האמת ויודע שהכל שטות והבל ומי שמוחל שכרו רב מאוד, וכשהוא משולל יצר הרע הכל אחרת לגמרי… הסיבה שגם אנשים שלחמו בו בחייו פתאום באים לבקש מחילה, היא משום שלויה הוא רגע מאוד מעורר, בו אדם פתאום עומד ומבין כמה החיים הם בני חלוף, וכמה הכל שטויות, וכל הכבוד והקנאה והתאווה כל זה לא נשאר כלום, הבל וריק, ורק מצוות ומעשים טובים מלוים את האדם, ואז מתעוררים לבקש מחילה ולהתחרט על כל המריבה הטפשית…

שנדע רק טוב.