לדון על היתר מאה רבנים שלא בפני האישה

שאלה:

האם ניתן לדון על היתר נישואין שלא בפני שני בני הזוג מכיוון שזה שאלה פרטית באיסור והיתר (להתיר חדר"ג) או שנאמר שזה חב לאחרינא האישה לא רוצה להתדיין באותו ביה"ד ומכיוון שהיא הנתבעת לכאורה זכותה לעמוד על העניין

תשובה:

שלום רב,

ברור שמאחר שזה נוגע לאישה, צריכים לשמוע את דעתה וא"א לקבל עדויות עליה כאשר אינה בתמונה. אבל יתרה מזו, אין כל סיכוי להיתר מאה רבנים להתיר חדר,ג רק כאשר האישה אינה רוצה לקבל גט למרות שבי"ד רואה לנכון שטענותיו של הבעל צודקות ועליה לקבל גט, אז ישנה אפשרות לפנות להיתר מאה רבנים. אולם כאשר האישה מוכנה לדון ולקבל את מה שבי"ד יפסקו לה, אלא שהיא כנתבעת רוצה בי"ד אחר, כיצד אפשר לומר שהוא זכאי להיתר מאה רבנים?! הרי מאד יתכן שאפילו אם הוא זכאי שיפסקו לו גירושין, האישה תסכים לקבל גט ונשמט כל היסוד של היתר מאה רבנים. אמת, לפעמים העניינים מורכבים יותר, אבל אני השבתי את הבסיס ההלכתי של הדיון.