מתווך שגובה דמי תיווך עבור עבודתו

שאלה:

מנהל נכסים מנהל את נכסיהם של תושבי חוץ ומתאם עם בעל מקצוע או מוכר בחנות שהוא יגבה ממנו אחוז מסוים בעלי הדירה אינם נמצאים בארץ כדי לבצע השוואת מחירים הדבר לא עלול לפתוח פתח לגזל ומרמה? בפעם הראשונה המתווך יבקש 10% בפעם הבאה התיאבון יגבר.. תודה על זמנך אייל.

תשובה:

שלום וברכה,

מתווך שגובה תשלום מבעל מקצוע עבור תיווך לקוחות, והבעל מקצוע מגביה את המחיר כדי שיהיה לו לשלם ללקוח – אם המו"מ נעשה בין הבעל מקצוע ללקוח – מותר. והלקוח יחליט האם מחיר משתלם לו. אבל למתווך אסור להגביה את המחיר ללקוח כדי להערים ולקבל את היתרה לעצמו.

אם המתווך ידרוש מהבעל מקצוע 10% ויותר – הרבה מעבר למקובל, ולכן הבעל מקצוע ידרוש מחיר מופקע מהלקוח שלא מכיר את המחירים, נחשב לאיסור אונאה, כדין כל פועל או מוכר שדורש מחיר גבוה ממחיר שוק שאסור משום לא תונו.

בהצלחה.