צדקה ברחוב לעני שלא יודעים את מעמדו האמיתי

שאלה:

שלום וברכה עד לפני כחודש ובמשך שנים, הייתי נוהגת לתת צדקה לפושט יד שישב על הריצפה במקום מסויים באופן קבוע. אותו פושט יד חבוש בכיפה סרוגה או כובע ונוהג לברך את מי שנותן לו צדקה- "חודש טוב" "בריאות" "תודה צדיקה" וכו'. משהבחנתי כי במשך כמה ימים ברצף אותו פושט יד לא היה במקומו, שאלתי את מחלק העיתונים, שגם הוא נמצא במקום זה קבוע, האם יודע מה קרה לאיש הזה. ואז מחלק העיתונים אמר לי שאי אפשר לדעת איפה הוא כי הוא בכלל לא מישראל והוא מהשטחים והוא לא יהודי. למרות שהוא חובש כיפה. והוא הציע לי שכשאראה אותו, אבקש שיראה לי את תעודת הזהות שלו כהוכחה לכך. מחלק העיתונים אמר לי שהוא עצמו ראה את תעודת הזהות שלו ולכן הוא בטוח שאינו יהודי. השאלה שלי – מה אני אמורה לעשות, האם להמשיך ולתת לו צדקה כהרגלי. האם לסמוך על דברי אותו מחלק עיתונים. האם מותר לתת צדקה למי "שמתחזה" להיות יהודי-מתוך הנחה שאכן הוא מתחזה. חשוב לי לציין כי אני לא מסכימה לשאול את פושט היד לגבי זהותו או לבקש תעודה כהוכחה, כדי לא לביישו. אשמח לקבל תשובתכם ההלכתית. תודה, בשורות טובות.

תשובה:

שלום וברכה

ודאי אין טעם לבקש מעני ברחוב תעודת זהות… אבל אין ספק שבכל מה שנוגע לעניים מסוג זה יש לנהוג כבדהו וחשדהו, אפשר לתת להם משהו קטן, זה בסדר ויפה ומנהג ישראל רחמנים, אבל את עיקר הכסף שאת נותנת לצדקה מייד חודש, אם זה מעשרות וכו', יש לתת למקום בטוח, אם זה כולל אברכים, או קופת העיר בני ברק, אירגוני חסד ידועים כמו יד אליעזר עזר מציון וכדומה, מן הסתם יש במקום מגורייך רב נאמן שיש לו קופה לעניי המקום וכו', כך תדעי שאת עושה את הטוב והישר ומועילה באמת.

בהצלחה