חימום פיצה על גבי פלטה בשבת

שאלה:

שלום כבוד הרב, האם מותר לאשכנזים לחמם בשבת פיצה על גבי הפלטה? הפיצה מוכנה אבל יש לחמם אותה ואולי זה בעיה לחמם כי לפי האשכנזים יש בישול אחר אפייה ….. תודה רבה

תשובה:

בהגדרה ההלכתית, בישול זה במים אפייה בלי מים, כלומר החילוק אינו בין סיר לתנור אלא בין בישול יבש ללח, לכן אין כאן בעיה של בישול אבל יש כאן בעיה של איסור חזרה, ולכן אין להניח על הפלטה ממש אלא על גבי כלי אחר [שאם הוא מלא במאכל זה מותר לכל הדעות, אבל אם הוא ריק, כמו תבנית הפוכה, נהגו העולם להקל בזה אבל ראוי להחמיר].

לגבי הנושא של בשר בחלב כבר סיכמנו בתשובה קודמת שיש להניח שכבה של נייר כסף…

מקורות:

יש שהחמירו שגם מחבת הפוכה לא מועיל, אלא רק לשים על גבי כלי מלא באוכל וכן דעת הגרי”ש אלישיב, ומקורו בפרי מגדים בסי’ רנג והובא בביאור הלכה שם, אולם לדעת הגרש”ז אויערבך, דברי הפרי מגדים אמורים בסתם כלי ריק המונח על הפלטה כמו שהצעת, אבל בכלי הפוך ניכר שהדבר נעשה למיעוט החום ואין מיחזי כמבשל.