דמי תיווך על הפניית לקוחות לבעל מקצוע

שאלה:

שלום וברכה, האם מותר לפנות לבעל המקצוע ולבקש ממנו שכר על ההפניה? ואם כן כיצד קובעים מה השכר? לדוגמא עבודה עולה 50,000 שח והמפנה רוצה 10% אז בעל המקצוע יבקש 55,000 שח האם ניתן לבקש כמה שרוצים עבור ההפניה? תודה אייל

תשובה:

שלום וברכה,

מותר למתווך לדרוש שכר תיווך על הפניית לקוחות. ולכן אם מסכם מראש עם בעל מקצוע שייתן לו אחוזים עבור כל לקוח שמפנה אליו, מגיע לו את שכרו כפי שסוכם. וכמו כן מותר לבעל מקצוע לומר ללקוח שמגביה את שכרו עקב תשלום למתווך. והלקוח יחליט האם מעוניין או לא.

אם לא קבעו מראש על תשלום, יש לחייב את הבעל מקצוע כפי שנהוג לשלם. ואם אין מנהג לשלם על כך, אין חובת תשלומים.

בהצלחה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום וברכה,
    תודה רבה על התשובה

    רשמת " מותר לבעל מקצוע לומר ללקוח שמגביה את שכרו עקב תשלום למתווך"
    האם מותר?..או חובה על בעל המקצוע ליידע את הלקוח?

    אף לקוח שמשלם לבעל מקצוע ולמתווך לא יסכים לדבר כזה לדעתי

    האם אין כאן פתח לגזל?

  2. המתווך שמקבל שכר מהבעל מקצוע, אין חשש גזל – במה שבעל המקצוע מעלה את המחיר. וביאור הדברים: מתווך שגובה מבעל מקצוע שכר עבור לקוחות שמביא לו, והבעל מקצוע שיודע שיצטרך לשלם דמי תיווך ולכן מגביה את המחיר ללקוחות שמגיעים דרך תיווך, אם המו"מ בין הבעל מקצוע ללקוח, אין כאן חשש גזל. למשל בעל מקצוע שלקוח 10,000 עבור העבודה וכאשר יש דמי תיווך ידרוש הבעל מקצוע מהלקוח 10,500, הלקוח יחליט האם רוצה לשלם סכום כזה או לא.
    הבעיה מתחילה כאשר הבעל מקצוע דורש 10,000 והמתווך מספר שהמחיר הוא 10,500 ומכניס המתווך את היתירה לכיסו, שבזה יש לדון ואכמ"ל.