חיוב מעשר בלימונים שנפלו לגינת השכן

שאלה:

שלום רב, לשכן שלנו יש עץ לימונים. חלק מהלימונים נופלים לגינה שלנו – והוא מרשה לנו לקחת אותם ולהשתמש בהם כרצוננו (אני מניחה שהוא מתכוון שמה שבשטח שלנו – הפקר מבחינתו). א. האם צריך לעשר את הלימונים? ב. אם כן, בברכה? ג. נוכל להגדיר את הלימונים שבגינה שלנו כהפקר (ע"י שנשים שלט על השער)? זה יפטור אותנו מלעשר? ד. יש דרך אחרת לפטור את הלימונים מהחיוב לעשר? ה. צריך לבקש רשות מפורשת מהשכן להפקיר את הלימונים שאצלנו? ו. איך נתקן בדיעבד, על כל הלימונים שלא עושרו לפני השימוש? תודה רבה ויישר כוח

תשובה:

שלום וברכה,

הלימונים שמסיח דעתו מהם ונותן רשות לקחתם – הרי הם הפקר. ולכן הלימונים שנפלו לגינה שלכם דינם כפירות הפקר.

בהצלחה.

מקורות:

ראה קצות סימן רעג ס"ק ב. וסימן רסא ס"ק א. ונתיבות שם לגבי אבדה מדעת. ואם התנה שמסכים שייקחו לכו"ע ייחשב להפקר. ולכן דין הפירות כדין הפקר.