בירך על פרי ונפל מידו

שאלה:

שלום, א. אם החזקתי נניח תפוח ביד וברכתי ונפל מיד אחרי הברכה, ויש לי תפוח אחר ממש מולי, האם חוזר לברך או יכול לטעום מהתפוח שהיה על השולחן מולי? ב. וכן אם באמצע הברכה נפל והמשכתי ותפסתי תפוח אחר , האם צריך לחזור מהתחלה או שאפשר להמשיך. ג. ומה הדין אם יש לי תפוח ושוב נפל… ולקחתי אגס ואכלתי. האם דווקא על התפוח ? אם אפשר מקור בשו״ע , ואם יש חילוק בין בני ספרד ואשכנז

תשובה:

שלום רב

אם הפרי ניכר והוא אינו מאוס וכדומה אין כל בעיה, מרימים ואוכלים, אולם כאשר הוא נמאס ולא ניתן לאוכלו, הדין כך: אם היה בדעתו לאכול עוד פירות, אין צריך לברך פעם נוספת, כמו שנפסק בשו”ע סי’ ר”ו סעיף ו’. ואף אם לא היתה דעה מפורשת אלא בסתמא, והיו מונחים לפניו שאר הפירות, נחלקו בזה הפוסקים, וכתב הביה”ל שם ד”ה רק שספק ברכות להקל. אבל אם היה דעתו לאכול רק פרי זה ועכשיו הוא מאוס ולא ניתן לאוכלו, יש לברך שנית.

אין הבדל בין אשכנזים לספרדים משום שספק ברכות להקל.