בשמים בהבדלה לחולה / מוצאי תשעה באב נדחה

שאלה:

בס"ד שלום וברכה 1. ביום שישי סמוך לכניסת השבת הקרובה (שבת ט'באב) יש היתר לגזור ציפורניים ולהתבשם לכבוד שבת לאשכנזיה ? 2. במוצאי שבת קודש , מי שפטור מהצום מבדיל על ברכת הגפן , בשמים , וברכת המבדיל ? שמעתי שלא נהוג לברך על הבשמים מי שלא צם , אבל השאלה אם אסור בשום אופן לברך על הבשמים ? 3. מותר למי שלא צם , ושותה ואוכל מעט ביום התענית ( ביום ראשון הקרוב ) לצחצח שיניים , להסתרק , לשטוף ידיים ופנים במים קרים ? 4. במוצאי יום ראשון מותר להתקלח במים חמים ולכבס ולנהוג לגמרי כרגיל ?

תשובה:

שלום וברכה

1. יש להקל לגזור ציפורניים כיון שלרוב השיטות זה אינו שבוע שחל בו, ויש מחמירים. מותר להתבשם.

2. אין לברך על הבשמים במוצאי שבת.

3. גם מי שלא צם מחמת חולי, אסור ברחיצה, אין קשר בין הדברים. גם לצחצח שיניים יש להמנע. להסתרק אין בעיה.

4. במוצאי תשעה באב נדחה מותר להתרחץ ולכבס כרגיל. בשר ויין אסור [למעט הבדלה].