הלוואה בריבית מהבנק לצורך חבר

שאלה:

שתי שאלות בבקשה:
1) בעלי נתן הלוואה לחבר, ובשטר הם התייחסו לתקופה של 3 חוד', בהם התחייב המלווה להחזיר גם את הריבית שתשולם לבנק (ע"י בעלי, שלקח הלוואה ע"מ להלוות לחברו את הסכום). בפועל, החבר שילם את החוב רק אחרי 11 חוד'. האם רשאי בעלי לבקש את כל סכום הריבית, על אף שהשטר התייחס רק ל-3 חוד'? (מדובר בסכום ריבית של כ-3,000 ש"ח).
2) האם מותר לתת הנחה ללקוחות שמשלמים בתשלום אחד במקום ב-12 תשלומים?
תודה רבה,
ת. כהן
צפת

תשובה:

שלום וברכה,

  1. אם היה היתר עסקה בין המלווה ללווה, והלווה איחר את מועד התשלום, מותר להמשיך לקחת אחוזים מהלווה כהמשך למה שהותנה בתחילה. אבל לקחת הלוואה מהבנק ולהלוות לחבר ולא עשו השניים ביניהם היתר עסקה, אסור למלווה לקבל ריבית מהלווה, למרות שהוא עצמו משלם ריבית לבנק. ורבים נכשלים בזה מחוסר ידיעה.
  2. מוכר שמוכר בתשלומים, ומציע ללקוח שאם ישלם תשלום אחד יקבל הנחה, אסור ללקוח לשלם את המחיר הגבוה בתשלומים, אלא חייב לשלם את המחיר הנמוך במזומן.

בהצלחה.

מקורות:

  1. ראה ט"ז יו"ד סימן קע ס"ק ג.
  2. ראה שו"ע יו"ד סימן קעג סעיף ג.

הצטרף לדיון

תגובה 1