בית כנסת שמטילים תשלום עבור החלפת הריהוט

שאלה:

‏שלום רב כבוד הרבנים, לפני כ-25 שנים ‏הרב של הקהילה ‏קנה כיסאות חדשות לבית הכנסת ‏ואמר לכל אחד ‏מהקהילה שהוא מוכר לו מקום ‏ושם פרטי על הכיסא ב850פרנק לכל החיים, ‏לצערנו, הרב נפטר והמחותן שלו ‏מילא את מקומו ‏והוא החליט להחליף את כל הכיסאות מחדש בלי להתייעץ עם הקהל , אחרי שבוע שישבנו על הכיסאות הוא הודיע לנו שכל כיסא עולה 100€ לכל שנה., ‏שאלתי, האם אני צריך לשלם? או כפי ‏שהסברתי לעיל שכבר קניתי את המקום לכל החיים ואני פטור מלשלם מחדש? תודה

תשובה:

שלום וברכה,

חשוב לדעת בשאלתך מהו מעמדו של הרב בבית כנסת, האם יש לו סמכות של ניהול בית הכנסת. אם סומכים עליו שינהל את הבית כנסת גם מבחינה ממונית, ולשיקול דעתו הכסאות שהיו התיישנו – 25 שנה – בצורה שהגיע הזמן להחליף, זכותו לחדש את הבית כנסת, ולדרוש מכל המתפללים להשתתף בהוצאות. ואם אין לו סמכות ממונית, אין לו רשות להחליף אלא אם כן נעשה על דעת ראשי הקהל.

מסתבר שאחרי תקופה כל כך ארוכה הגיע הזמן לחדש ולהחליף כיסאות.

הבטחת הרב שהתשלום לכל החיים לא מחייב את הגבאים עכשיו, ואם הגיע הזמן להחליף אזי חייבים כולם להשתתף ולהחליף.

בהצלחה.

מקורות:

שולחן ערוך אורח חיים הלכות בית הכנסת סימן קנ
כופין בני העיר זה את זה לבנות בית הכנסת ולקנות להם תורה נביאים וכתובים. וכתב הרמ"א בחושן משפט סימן קנג סעיף א: "אפילו מעוט כופין את המרובים