ניסה לעזור וגרם לנזק- מה הדין?

שאלה:

שלום לכבוד הרב!
ביקשתי מחבר שלי (שהתעסק בכך בהתנדבות זמן רב) להזמין בשבילי 4 פל' של נוקיה פשוטים (לא סמארטפונים) מחו"ל במחיר זול (גם לאבי מורי ולאחי). החבר הסכים ומסרתי לו את פרטי האשראי שלי. הוא הזמין אותם בשבילי וחייב אותי על סך של כ600 שח. אלא שלצערי הכל נעצר במכס ונשלח אליי מכתב המסביר שכדי לשחרר אותם מהמכס עליי להמציא אישורים שאין לי מושג כיצד ניתן להשיגם. החבר בינתיים התגייס ולשאלתי אמר שמעולם בכל הפעמים שהזמין פל' מחו"ל לא קרה לו שהם נעצרו במכס ולכן לא יכול היה לצפות לכך… עברו כ5 שנים מאז..
שאלתי היא: האם החבר צריך לשאת באחריות כלשהי על הסכום בו הוזקתי או לא?
אציין שלאחר התחבטויות רבות החלטתי למחול לחבר בכל אופן על הסכום אך עדיין אשמח לברר מהו הדין במקרה זה כדי לדעת את רצון ה' במצב שכזה. דבר ה'- זו הלכה!
תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה,

החבר שהזמין הינו שליח בלבד, ואחריות הדרך אינה מוטלת עליו אלא על המוכר. ואף אם היה מקבל שכר על שליחותו מסתבר שפטור, כיון שאין בידו לקחת אחריות על כך, ולא נכנס בחיובי שמירתו. ועל דעת כן נשלח שיפעל לפי המקובל להזמין.

על כן אין השליח חייב לשלם כלל על אובדן המכשירים. וגם טורח להשיג את המכשירים גם לא מוטלת עליו.

בהצלחה.