האם המלך חייב לכבוד את אביו וכן להיפך האם האב חייב לכבד את בנו המלך?

שאלה:

שלום כבוד הרב מלך שאביו חי, מי קודם למי המלך צריך לכבד את אביו, והאב צריך לכבד את המלך. יש בשאלה זו כמה חלקים. א. המלך חייב לקום בני אביו, האם יש מצוה לקום בפני מלך, או רק לשמוע לכל מה שהוא מצוה. ב. במקום שמלך צוה שכל מי שנכנס אליו צריך להשתחוות, האם אביו חייב לשמוע בקולו. תודה, אם יש לכם מקורות אשמח לדעת מה המקורות בראשונים ובאחרונים שדנים בכך

תשובה:

שלום רב,

ראה בהפלאה כתובות קג שדן בשאלות אלו, והוכיח מיוסף שמלך חייב בכבוד אביו משום שהוא השתחווה לאביו. וכן הביא משלמה המלך שכרע לאמו. מאידך כתב שגם אביו חייב בכבוד המלך מיעקב שכיבד את אביו כפי שרש"י הביא בפרשת ויחי (פרק מח פסוק ב') ויתחזק ישראל וישב על המיטה: "ויתחזק ישראל – אמר אף על פי שהוא בני, מלך הוא ואחלוק לו כבוד. מכאן שחולקין כבוד למלכות". וכעין מה שפסק השו"ע יו"ד סי' רמ סעי' ז' לגבי בנו שהוא רבו: "חייב לעמוד מפני אביו. ואם האב תלמיד בנו, כל אחד מהם עומד מפני השני". ראה שם בש"ך. ורא"ש מה שהביא בשם מהר"ם מרוטנברוג. וראה עוד בים של שלמה קידושין פ"א סי' עב כיצד פירש את המעשה של המהר"ם מרוטנבורג. אולם יש לציין שלגבי מלך כידוע מלך שמחל על כבודו אין כבודו מחול.