ביטול יין נסך / מיץ ענבים מפוסטר

שאלה:

מיץ ענבים חזקתו מבושל לגמרי כמעט תמיד, האם כשהוספתי לו מיעוט יין לא מבושל יש בו עדיין חשש יין נסך או שבטל במיץ הענבים ומקרי הכל מבושל? חילוק לענין זה בין מחלל שבת לגוי? לגבי יין שנשאר בבקבוק

תשובה:

שלום וברכה

ביטול של יין נסך הוא אחד בשישים, כלומר רק אם יש במיץ ענבים פי שישים מהיין הוא בטל בו. ראה שו"ע יו"ד סי' קיד סעי' ו. וגם זה רק כאשר סתם עירב, אבל אם זה נעשה לטעם, אפילו באלף אינו בטל, כדין מלתא דעבידא לטעמא, ראה שם.

אגב ההנחה שמיץ ענבים תמיד מבושל אינה נכונה, מיץ ענבים תמיד מפוסטר, ולגבי פיסטור יש מחלוקת אם דינו כבישול לענין זה, ראה כאן בהרחבה.