דיני ערב שבת בתשעת הימים / צום נדחה לחולה

שאלה:

בס"ד שלום רב וחודש מבורך 1. בראש חודש אב , גם כן אין אומרים תחנון כמו בכל ראש חודש ? 2. יש מצוה לאכול פת בראש חודש אב (אך ללא בשר) כמו בכל ראש חודש ? 3. במוצאי השבת הקרובה (שבוע לפני ט' באב ) עושים הבדלה על תירוש כרגיל ? 4. אימי מכבסת בכל מקרה בתשעת הימים עבור עצמה ועבור אבי. אסור לי לאפשר לה לכבס עבורי (כשמדובר רק על הוספת כמה בגדים למכונה שבכל מקרה מופעלת) ? 5. יש לי רק סט אחד של בגדי שבת שאני לובשת בכל שבת, ותמיד במהלך השבוע אני מכבסת אותו לקראת השבת הבאה. מותר לי לכבס את הבגדים הללו כדי ללבוש בשבת ט' באב ? הריי אם לאכול בשבת ולשתות תירוש בשבת ט באב מצוה ואף חובה גמורה , ייתכן שאין מצוה ללבוש בגד נקי בשבת זו ? ועדיף ללבוש בגד עם ריח זיעה ? אין כאן זלזול בכבוד השבת ? 6. לשבת הקרובה (שתחול מחר) הכנתי בגדים מכובסים ומגוהצים (לפני שנכנס ראש חודש אב) מותר לי ביום שישי הזה להתרחץ במים וסבון , לשים דאודוראנט ובושם וללבוש את בגדי השבת המכובסים והמגוהצים ? 7. השנה , כשצום ט' באב חל בשבת ונדחה ליום ראשון , האם עליי לצום כשאני מאובחנת אנמית (חוסר רב בברזל , ויטמינים, חומצב פולית ) ובנוסף מוגדרת בעלת חולי נפשי ומטופלת תרופתית כל יום ? כלומר כל יום אני לוקחת בהוראת רופא כדורי ברזל , ויטמין בי 12 , חומצה פולית וכדורים נגד דיכאון ונגד הפרעת OCD ? במידה ואני פטורה, מותר להבדיל במוצאי שבת הבאה על תירוש כרגיל , לאכול משהו קטן וליטול תרופות ?

תשובה:

שלום וברכה

מחמת ריבוי השאלות וקוצר הזמן נענה בקצרה:

1. לא אומרים תחנון.

2. אוכלים פת כמו בכל ראש חודש [מי שמקפיד על כך, זה אינו חיוב].

3. בשו”ע סי’ תקנא סעי’ י התיר לשתות מיין של מצוה, על פי המהרי”ל בסי’ טו, אולם הרמ”א שם כתב שלכתחילה יש לתת לקטן לשתות. וראה משנה ברורה שם שמדובר בקטן שהגיע לגיל חינוך ברכה ולא הגיע לכלל חינוך לאבלות. מכל מקום כפי שאני מבין אין לך ילד קטן באיזור ואת יכולה לשתות בעצמך. אך לכתחילה יש להמנע מלעשות הבדלה בשבת זו על יין ממש ויש להעדיף מיץ ענבים שאינו משמח. וכ”כ בשלמת חיים סי’ רכד שיבדיל על יין או מיץ ענבים ולא על חמר מדינה, וידוע שכן הוראת החזון איש שאף אם אין לו קטן יבדיל על יין, כמובא בס’ ארחות רבינו. אולם רבים נוהגים להבדיל על בירה משום שהיא חמר מדינה ובדיעבד ניתן להבדיל עליה, וכל יעשה בזה כמנהגו.

4. אסור לתת לה בגדים לכבס, אבל אם לא תשמע לך ותיקח מעצמה נגד רצונך, לא לריב חלילה ואין לפגוע בכבודה.

5. אין לכבס את הבגד בתשעת הימים, תשמרי אותו נקי או תלבשי משהו אחר.

6. רוחצים במים פושרים ואת הראש אפשר גם בחמין, מותר גם מעט סבון ואין הגבלה על בושם ובגדים מכובסים ומגוהצים [לשבת].

7. בשנה זו שהצום נדחה את לא צמה, עושים הבדלה, עדיף על מיץ תפוזים סחוט או בירה לבנה, אם אין אפשר גם תירוש.

שבת שלום ומבורך.