הנאה ממעשה שבת בחו"ל לפני שבת שם / טיסה במטוס שהוכן בשבת

שאלה:

א) האם מותר לאדם שנמצא בחו"ל לגלוש באינטרנט לאתרים ישראלים (כמו אתרי חדשות) סמוך לכניסת השבת אצלו כשמין הסתם עדכנו את האינפורמציה בעצם שבת קודש? ב) כידוע וכמפורסם לצערינו הרב שדה-התעופה פתוח בשבתות וחגים תוך כדי חילולי שבת המוניים מחפירים. מה הזמן המוקדם ביותר שמותר לטוס במוצאי-שבת? האם צריך לחשב מהיכן המטוס הגיע וכמה זמן יקח לו להגיע משם מבלי לעבור בשום מקום שזה עדיין שבת? וכן הבידוק הבטחוני – כמה זמן יקח לפקידים להגיע אם יעזבו את בתיהם במוצאי שבת? (קשה מאוד לשער זמנים אלו) או שמספיק לחשב את הזמן של הכנת המטוס לטיסה לאחר הנחיתה? ובמציאות של ימינו – בכמה זמן מדובר?

תשובה:

שלום וברכה

ברור שאסור לצפות בשידורי החדשות הנעשים תוך חילול שבת גמור, גם אם אצלך עדיין חול, האיסור של הנאה ממעשה שבת אינו קשור למקום בו אתה נמצא.

אין לטוס במטוס שהוכן על ידי יהודים בשבת, אינני יודע לומר את הזמן הדרוש להכנת מטוס, אבל אני מניח שזה לוקח כמה שעות. ראה ארחות שבת פרק עשרים וחמשה סעי' סג.