אופניים עזובות בשטח ציבורי

שאלה:

מצאנו אופניים בשטח ציבורי. האופניים היו חלודות מאד. השרשרת לא מסתובבת, המעצורים, גלגלי העזר ופעמון שבורים. גלגלים כמעט ללא אוויר. היה ניכר שהם לא היו בשימוש זמן רב. האם מותר לנו לקחת אותם לעצמנו?

תשובה:

שלום וברכה,

אם ניכר על אופניים שהם עזובות בשטח ציבורי זמן רב עד שהעלו חלודה, וניכר באופניים שבעליהם הזניחו אותם, הרי האופניים הפקר ומותר לקחתם. אך אם נמצאים קשורות במקום שמור, ויש סבירות שחפצים בהם בעליהם – אסור לקחתם, אלא אם כן העלו הרבה חלודה וניכר שאין צורך בהם.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן רס סעיף א ובש"ך ס"ק א שאם החפץ מונח במקום שמור צריך שיעלה חלודה רבה כדי שנסיק שיש כאן ייאוש בעלים. ואם נמצאו במקום שלא משתמר כל כך גם אם אין חלודה אם זרוק שם זמן רב נחשב אבדה מדעת.