צוואה לבן ורוצה הבן לחלק את העזבון גם לבנות – המשך

שאלה:

שאלה: ראובן אח לשלוש אחיות. אביהם נפטר והשאיר שתי צוואות סותרות. בראשונה ציווה לחלק כל רכושו באופן שווה בין ארבעתם. לאחר שנה ומחצה כתב צוואה אחרת ובה הוא מצווה את חלקו בדירה בה הוא חי לבנו יחידו. (מחצית הדירה. המחצית השנייה שייכת לאשתו). שאר נכסיו ציווה לחלק בין ארבעת האחים באופן שווה. אלא שבצוואה השנייה (שתי הצוואות כתובות בכתב ידו) רשם לאחר חתימת ידו את המילה: “עדים:” אבל אין עדים חתןמים בה. שאלה האם מותר לבן להתעלם מן הצוואה השנייה כאילו אינה? המטרה: שמירה על אחוות המשפחה, עקב תגובות לא נעימות מצד אחיותיו. אם אסור לו להתעלם מהצוואה השנייה מה עליו לעשות כדי להביא שלום למשפחה. תשובה: שלום וברכה, כאשר אדם כותב שתי צוואות השנייה מבטלת את הראשונה. אך אם הצוואה נכתבה ולא נחתמה בעדים ייתכן ורק הכין את הצוואה, אבל לא הקנה אותה לבנו יחידו, ולכן לא יש לבדוק מה היה כדי לבחון האם הייתה כאן חזרה מהצוואה הראשונה או לא. במקרה שלך שאתה מעוניין לחלק את העזבון בין כל בני המשפחה – גם לבנות, ודאי שמותר. וגם אם הצוואה השנייה השנייה תקיפה, מותר לך בהחלט לחלק את העזבון בין כולם. ואדרבה טוב אתה עושה שמרבה שלום, וירבו כמוך בישראל, ממך יראו וילמדו. ועליך נאמר “אוהב שלום ורדף שלום”. ויקויים בך הפסוק “טוב עין הוא יבורך”. בהצלחה. תודה על תשובתכם. אך לא קיבלתי תשובה לשאלה הנוקבת: האם צריך האח לזכות בירושה ואחר כך לחלוק עם אחיותיו ברכוש שזכה בו או שהוא רשאי מבחינה הלכתית, לוותר מראש על זכותו על פי הצוואה השנייה ולחלוק עם אחיותיו באופן שווה באופן שלא זכה קודם בחלק המיעד לו.

תשובה:

שלום וברכה,

מיד עם פטירת האב זכה הבן בירושה, ועתה שמחלק את העזבון עם אחיותיו, נקרא שנותן מחלקו לאחיות. אחרי מיתת האב אין אפשרות לומר שמוותר על חלקו, אלא הכל שלו, ומחלקו נותן להם. (כל זה רק בהנחה שהצוואה השנייה תקיפה, אבל אם אינה תקיפה, הכל שייך לכולם בשעת פטירת האב).

בהצלחה.