תרומות ומעשרות על פירות וירקות הגדלים בבית

שאלה:

בס"ד שלום לכבוד הרב האם הרב יכול לעשות לי סדר מה הדין בתרומות ומעשרות בפירות וירקות שגדלים בבית בחצר וכד' או בקיצור כל מקום שהוא לא שדה או חממה? תודה

תשובה:

בחצר המשתמרת כגון בגינתך הפרטית הסמוכה לבית. ואתה אוכל בחצר ולא נכנס אל הבית. בפרי קטן שרגילות לאוכלו כאחד, כגון שסק, יכול אתה לאוכלו במקומך בלא מעשר, אולם אם קטפת שנים, הרי זה מצטרף ואתה מחויב במעשר. ואם הפרי הוא גדול שהדרך לחלקו לחלקים קודם האכילה, באם חתכת מהפרי בעודו על העץ חתיכה, אתה פטור ממעשר, ובאם קטפת את כל הפרי, התחייבת במעשרות כדין. בענין זה יש הרבה ספקות, יש שחששו שתפוז אחד כיון שיש בו פלחים דינו כשני פירות וכו’.

בקיצור, יש חיוב מעשרות, ואדרבה הגמר מלאכה יותר שכיח ומהיר מאשר בשדה.