צדקה לאדם שאיננו שומר מצוות

שאלה:

לרב שלום. האם יש מצוות צדקה לאדם שאיננו שומר תורה ומצוות: א. האם יש מצווה לעזור לו? (הרי אילולי היה תינוק שנשבה, היא דין מורידין ואין מעלין. בימינו נחשב כתינוק שנשבה, אבל השאלה אם יש מצווה לעזור לו) ב. גם אם יש מצווה לעזור לו, האם אין כאן בעיה, שמא הוא יקנה עם הכסף אוכל ולא יברך, או שיחלל עם הכסף הזה שבת וכדומה? אז האם יש לתת צדקה לאדם כזה? ג. בהנחה שאין לתת צדקה, למי לא נותנים: למי שלא מברך? למי שלא שומר שבת? למי שלא הולך עם כיפה? מהו הקריטריון?

תשובה:

שלום וברכה

1. כיון שהוא בחזקת תינוק שנשבה ומחללים שבת להצלתו, בודאי מצוה לעזור לו ולתת לו כדי חיותו.

2. אין למנוע מאדם זה את צרכיו בגלל החשש שלא יברך, צריך לסייע לו ובמקביל לדאוג לו כמו לכל יהודי אחר שישוב בתשובה שלמה. הוא בלאו הכי יאכל את אוכל בדיוק בין אם תתן לו בין אם לאו… זה סיוע מאוד עקיף.

ברור שבצדקה יש דיני קדימה, ויהודי תלמיד חכם ירא שמים קודם לאדם שאינו ירא שמים.

כמו כן לא כל אדם המקבץ נדבות בהכרח הוא עני… כיון שיש בענין זה הרבה נוכלים והרבה שמשתמשים בכסף לסמים וכיוצא בזה שאר מרעין בישין, כאשר לו מדובר בשקל שנים ברחוב אלא ניתנה משמעותית, תמיד כדאי לעשות זאת בצוןרה מהימנה יותר, דרך גבאי הצדקה השכונתיים או קופת העיר וכדומה.

בשורות טובות.