דמי תיווך למי שאינו מתווך מקצועי

שאלה:

בעלת דירה שפירסמה דירתה להשכרה במשך חודש ללא הצלחה, אמרה לי שהיא פונה לתיווך בעוד שבוע, לאחר שבוע הצעתי לה שוכר כמובן הייתי מעורב בנתינת פרטים / מספרי טלפון / בירורים וכו', והוא חתם חוזה. אני איני מתווך במקצוע, לא דיברתי איתה גם על תיווך, רציתי לדעת האם מגיע לי דמי תיווך כמנהג המדינה?(אני שאלתי אותם לבסוף האם פנו לתיווך – ואמרו לי שלא פנו )

תשובה:

שלום וברכה,

פעולת תיווך מחייבת שכר. ולכן אם תיווכת בין המשכיר לשוכר, חייבים הצדדים לשלם לך כפי מה שנהוג לשלם באותו מקום. אין הבדל אם הם פנו לתיווך או לא פנו. וכן אין הבדל אם אתה מתווך מורשה או מתווך מקצועי, או מתווך מזדמן, אם תיווכת מגיע לך שכר של תיווך עבור ההנאה שהבאת לצדדים.

בהצלחה.

מקורות:

ראה ביאור הגר"א חו"מ סימן פז ס"ק קיז.