מה מותר לעשות בסוף שמונה עשרה לפני הפסיעות

שאלה:

שלום וברכה הרב שאלתי, כאשר אדם עומד בתפילה אחרי יהיו לרצון השני, אך עדיין לא פסע כי יש מתפלל מאחוריו, האם מותר לו א. לקחת ספר ולעיין בו. ב. לרמוז לחברו בלי לדבר. תודה רבה על האתר החשוב ועל המענה!

תשובה:

שלום וברכה

אדם שסיים כבר את התחנונים רשאי לומר כל דבר שבקדושה השייך לתפילה, מותר לעיין בספר ויכול גם לרמוז, דינו בזה בעצם עוד פחות מבין הפרקים של ברכות קריאת שמע, שם להרבה דעות מותר רק אמן של האל הקדוש ושומע תפילה וחלק מהקדושה, בזמן התחנונים אם אמר יהיו לרצון ראשון, דינו כבברכות קריאת שמע, דינו כאן דומה לבין פסוקי דזמרא.