ברכה על מאפה מקמח פשתן

שאלה:

בס"ד, שלום. מה מברכים על מאפים מקמח פשתן. ברכה ראשונה ואחרונה? תודה

תשובה:

שלום וברכה

הפשתן הוא קטניות ועל הקמח שלו יש לברך שהכל נהיה בדברו. אבל דין זה אמור רק באופן שכל הקמח הוא רק פשתן, בדרך כלל זה לא כך, ויש תערובת של קמח דגן, ובאופן זה צריך לדעת כמה אחוז יש של קמח מחמשת מיני דגן [שיפון וחיטה], אם יש כמות שמאפשרת לאכול מהלחם כזית דגן בכדי אכילת פרס – תוך 4 דקות, ואכלת כמות כזו, הברכה היא המוציא לחם מן הארץ וברכת המזון, אבל אם לא אוכלים כזית מהדגן בכדי אכילת פרס, יש לברך בתחילה המוציא [כיון שלברכה ראשונה לא צריך כזית, והדגן אינו בטל בקטניות כך שהוא עדיין לחם], ולאחריו על המחיה [שכן מיני דגן לא בטלים ברוב, וזה עדיין נחשב מאכל מזונות]. מסתבר שאם אוכלים כמות מרובה ובקצב טוב מגיעים לכזית בכדי אכילת פרס.

מקורות:

ראה שו”ע סי’ רח סעיף ט ובמשנה ברורה שם.