יין שראהו גוי ולא טלטלו

שאלה:

היה לי יין לא מבושל על השיש בבקבוק כהה סגור בפקק שעם בלבד כי כבר השתמשו בזה. העוזרת הגויה נכנסה לרגע למטבח בנוכחותי. לא נגעה בבקבוק . הסרתי אותו מיד. האם היין כשר לקידוש? לאפיה?

תשובה:

שלום וברכה

כיון שלא טלטלה את היין אלא רק ראתה אותו אין חשש. יש מנהג חסידים מסויים שגוי גם לא יראה את היין, אבל אין לזה שורש בהלכה אלא רק בהנהגת חסידות של גדולי דורות קודמים מסוימים.

מקורות:

על הנהגה זו, ראה דרכי תשובה יו"ד קכג ב, בן איש חי פ' בלק סעי' טז, וראה שו"ת דובב מישרים ח"א סי' קכד שמסופק, שמא גם הנהגת חסידים זו היא רק כשראה את היין גלוי ולא דרך זכוכית הבקבוק, וראה בן איש חי שם שגם החסידים מקפידים בזה רק בגוי עובד עבודה זרה ולא בישמעאלי, כמו כן כשהנגיעה אינה אוסרת כי הוא סגור אף שאינו חתום, גם בראייה אין חשש לכולי עלמא, כמו כן יין מפוסטר שלדעת הרבה פוסקים דינו כמבושל, בודאי אין ענין להחמיר בו לגבי מנהג חסידים זה.

ובכל מקרה אינני מכיר מי שמקפיד בזה.