לקנות סחורות שלא נמצאים בעולם – איסור ריבית

שאלה:

שלום רציתי לשאול האם מותר לקנות סחורות בשוק ההון (https://www.bizportal.co.il/marketguide/news/article/763929) כי נראה שאסור לפי המשנה הראשונה בפרק ה בבא מציעא (לָקַח הֵימֶנּוּ חִטִּין בְּדִינַר זָהָב הַכּוֹר, וְכֵן הַשַּׁעַר, עָמְדוּ חִטִּין בִּשְׁלשִׁים דִּינָרִין, אָמַר לוֹ תֶּן לִי חִטַּי, שֶׁאֲנִי רוֹצֶה לְמָכְרָן וְלִקַּח בָּהֶן יָיִן. אָמַר לוֹ הֲרֵי חִטֶּיךָ עֲשׂוּיוֹת עָלַי בִּשְׁלשִׁים, וַהֲרֵי לְךָ אֶצְלִי בָּהֶן יָיִן, וְיַיִן אֵין לוֹ) שהרי שוק הסחורות וירטואלי ואין לו וגם לא שייך שם היתר עיסקא .

תשובה:

שלום וברכה,

המשנה שציינת כותבת שהלווה חיטים בשווי של 25, ועתה כשהתייקרו החיטים, מבקש שיפרע לו כור חיטים, וכיון שאין ללוה לפרוע כור חיטים, מעמיד את ההלוואה כאילו היא שלושים ומתחייב לפרוע לו יין בשווי של שלושים, ולכן אסור, כיון שההלוואה הייתה 25, ומעמיד לו את ההלוואה כאילו היא שלושים. אבל במקרה שקונה סחורה שלא נמצאית בעולם וקונה בזול יותר על הקדמת המעות, יש אופנים שמותר ויש אופנים שאסור, אם האחריות על הקונה, ויש חשש שהסחורה לא תיצלח, נחשב כקרוב לשכר וקרוב להפסד – ומותר. ראה פרטי דינים בזה שולחן ערוך יו"ד סימן קעג סעיף ט והילך.