עניית אמן לאדם שמברך בלי כיפה

שאלה:

1. מה עדיף? לתת לטכנאי חילוני שהגיע לשתות כוס מים והוא יברך בלי כיפה או לא להציע לו לשתות? הוא מסרב לשים כיפה. 2. האם לענות אמן לאחר שחילוני בירך על שתייה ביום תענית?

תשובה:

שלום רב

אסור לברך ללא כיסוי ראש, ראה שו”ע סי’ צא סעי’ ד ומשנה ברורה שם, אבל ודאי  שעדיף שיברך ללא כיפה משלא יברך בכלל.

אפשר לענות אמן אחר ברכתו בתענית אבל אין להציע לו שתייה בתענית.

מקורות:

בפוסקים נחלקו האם מותר להזכיר שם שמים ללא כיפה, ואף שהלכה כדעת המחמירים, כבר הראה הגר”ע יוסף בשו”ת יביע אומר ח”י סי’ ח סימוכין רבים לדעת המקילים והכריע שאם בירך כך אינו חוזר ומברך, משא”כ לאכול בלא ברכה שהוא ודאי איסור גמור, וכמי שגוזל את הקב”ה.

הצטרף לדיון

9 תגובות

  1. רב שלום
    האם בבית הכנסת כאשר אדם עולה לתורה ללא כיפה , או כיפת אסימון שעפ"י ההלכה אינה כיסוי ראש . האם גם אז חייבים לענות אמן ?

  2. שלום לרב.
    האם יש מקור לכך שכיפה קטנה , בגודל אסימון נחשבת כיפה?
    והאם יש לכך שורש כלשהו? לדוגמא האם נהגו בזה בעבר ?

  3. ודאי הכיפה הראויה היא כזו המכסה את רוב הראש וכך המנהג, אבל אם היא נראית וניכרת מכל צד היא גם כשרה.
    כמובן הכיפות הזערוריות הללו שציינת אינן ראויות ויש בהן תחושה לא נוחה של אדם המבקש להפטר ממה שהן מבטאות, וזה אפילו קצת סרך חילול ה', אבל להלכה אם זה נראה מכל צד זה כשר.
    שו"ת יחוה דעת חלק ד סימן א:
    בסיכום: מותר מן הדין ללכת בכיפה קטנה שעל הראש אף על פי שאינה מכסה את רוב הראש, ובלבד שתהיה ניכרת ונראית מכל צדדי הראש מלפנים ומאחור. ובשעת קריאת שמע ותפלה, וכל שכן בברכת המזון, ראוי להקפיד לחבוש כובע, או לכל הפחות כיפה המכסה את רוב הראש. ולשומעים ינעם ועליהם תבוא ברכת טוב.

  4. תודה לכב' הרב על התשובה .
    (כמובן זה עפ"י דעתו של הרב עובדיה זצ"ל)
    קצת קשה שכיפה קטנה תהי ניכרת מכל צדי הראש… פשוט מבחינה טכנית… משמע שלא ניתן לקיים תנאי זה.
    ומעניין אם מדובר במודה חדשה או שסוגיה זו עלתה בעבר .
    ולגבי עניית אמן , זה בכל מקרה לדעת הרב? אפילו אם כביכול ראשו לא מכוסה?
    תודה על העזרה .שהד' ישמור אתכם