הפרשת מעשרות בדמאי שלא מן המוקף

שאלה:

האם ניתן להפריש דמאי מכמה מיני פירות ולהגיד את הנוסח כאשר חלקי מה שהפרשתי יותר ממאה מכל מין נמצא אצלי ביד אבל שאר חלקי הפירות נמצאים במקרר?

תשובה:

שלום וברכה

לכתחילה יש להפריש מן המוקף, ובזה, אף כשהם בכלים פתוחים יש לקרבם זה לזה, ואם הם בכלים סגורים כמו מקרר זה בכל מקרה לא נחשה מן המוקף ואינו לכתחילה.

אמנם יש מחלוקת אם הפרשת דמאי כזה מחוייבת להיות מן המוקף.

מקורות:

על כך שאינו מן המוקף, ראה ביאור הגר"א סי' שכה ס"ק ח, וראה דרך אמונה תרומות פ"ג הל' יח בביאור הלכה.

על כך שגם דמאי צריך הפרשה מן המוקף ראה ר"ש חלה פ"ד משנה ו, ולעומתו ברמב"ם בפירושו שם שחולק.