ש"ץ שנחלש באמצע חזרת הש"ץ ואדם אחר מחליפו

שאלה:

בראש השנה החזן בשחרית לא חש בטוב. הוא ניסה והשתדל ואכן עד לשמו"ע הוא הצליח לשמור על עצמו אך אז בקש מא' מהקהל שיחליפנו לחזרת הש"ץ. ההוא שכנע אותו להמשיך והוא אכן התחיל ברכה ראשונה של חזרת הש"ץ. מיד כשסיים ברכת מגן אברהם הוא ירד ומישהו אחר החליף אותו והתחיל אתה גבור. אנוכי ראיתי וכן תמהתי – מלבד הבעיה של החזן הראשון לעזוב באמצע – החזן השני היה צריך לכאורה להתחיל מההתחלה ג' ראשונות כחד חשיבי. אא"כ נצרף את השומע כעונה ואזי יהא זה כאלו הוא עצמו ברך ברכה זו ויוכל להמשיך ממקום שפסק הראשון? ואם כן – מה היה קורה באמצע ברכה. גם אז היינו יכולים לחלק בין שניהם? ולחלק לאותו אדם את הברכה חציה באמירה וחציה בשומע כעונה?

תשובה:

שלום וברכה

בשו"ע בסי' קכו סעי' ב אכן נראה שיש חילוק בענין זה בין ג' ברכות ראשונות או אחרונות לשאר ברכות אמצעיות, אבל במשנה ברורה שם מסקנתו שאם העולה להמשיך שמע היטב ברכה ראשונה, עליו להמשיך אתה גיבור.

שבת שלום.