להחזיר מתנה תמורה מתנה – האם יש איסור ריבית

שאלה:

שלום היה לי מקרה קצת שונה היינו בשבת באירוח ושכחנו להביא יין. דפקנו אצל תושב המקום ונתן לנו במתנה בקבוק מיץ ענבים. כלל לא ידענו שנחזור לאותו מקום. כעת אנחנו נוסעים לשם שוב, וחשבתי להביא לו כהכרת הטוב בקבוק יין או מיץ ענבים אחר שמאד יתכן שהוא יקר יותר. האם יש בעיה? כי זה כלל לא ניתן כהלוואה אלא מתנה. תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

אם ברור שתושב המקום נתן לכם את הבקבוק בתורת מתנה, ואינכם צריכים לפרוע לו, מותר לכם לתת לו מתנה יקרה יותר. ואם הבקבוק שנתן היה בתורת הלוואה ואתם חייבים לפרוע לו את הבקבוק שהלווה, אסור לכם להחזיר בקבוק יקר יותר. וכדי להינצל מאיסור ריבית כדאי שתבררו אצל השכן שאכן הבקבוק היה במתנה, ורק אח"כ תושיטו לו את הבקבוק היקר.

בהצלחה ונופש בריא.

מקורות:

בפתחי תשובה יו"ד סימן קס ס"ק ה דן במתנה שנותן תמורת מתנה שקיבל, והמתנה שמחזיר יקרה יותר, האם יש בזה איסור ריבית דאורייתא או דרבנן. אמנם דברי הפוסקים דווקא כשנותן מתנה מתנה שיחזיר לו מתנה כנגד, שבזה דנו הפוסקים האם האיסור דאורייתא או דרבנן. אבל כאן שלא היה תנאי לפרוע מתנה, אין איסור להחזיר מתנה תמורה מתנה ועל זה לא דנו הפוסקים לאיסור.

הצטרף לדיון

תגובה 1