אכילת כזית פת מיד בתחילת הסעודה קודם שאוכל משהו אחר

שאלה:

שלום, יש בעיה לאכול את הסלטים לפני שאוכלים כזית מהפת? אם אני מברך המוציא ואוכל פחות מכזית ועובר לאכול מהסלט אבל מתכוון להמשיך מהפת בהמשך או שצריך לאכול כזית מהפת ואז לאכול מהסלט?

תשובה:

שלום וברכה

מעיקר הדין כיון שלמעשה תאכל בסעודה כזית פת בכדי אכילת פרס אין איסור לאכול התחילה רק מעט ואחר כך להשלים מה שצריך, ובלבד שבאיזה שהוא שלב אתה אוכל כזית פת תוך ארבע דקות. אבל המנהג הראוי הוא לאכול כזית [חצי פרוסה] מיד לאחר הברכה, וזאת מכמה טעמים: א. דעת הדגול מרבבה [סי’ קסז] שהאכילה הראשונית היא זו שגוררת את הכל אחריה, וכדי שתגרור היא צריכה לכלול כזית.  ב. יש דעות שיש שינוי מקום אפילו מחדר לחדר, כדי שאדם לא יכנס לחששות של שינוי מקום כדאי תמיד ליצור מצב של חיוב ברכה אחרונה, וכידוע להלכה נהגו שבדברים שטעונים ברכה אחרונה במקומם אין בעיה של שינוי מקום. ג. חיוב נטילת ידים הוא דוקא לכזית, לכן יש מיד לאכול אכילה כזו שמצריכה את אותה נטילה שנעשתה בתחילה לפני שמפסיקים בדיבור. כל זה אינו לעיכובא אבל כך הוא המנהג הראוי.

בהצלחה רבה ובתיאבון!

הצטרף לדיון

תגובה 1