לגזול עסק ממישהו

שאלה:

הקמנו עסק שכל הציוד והמקום עלו לנו עשרות אלפים, מלבד הרעיון והמאמצים האדירים. לא סיימנו את ההקמה כי נגמר לנו הכסף. פניתי למישהי להציע לה לקחת את העסק ולהשקיע 20-30% לסיום ולהתחלק ברווחים כלשהם כשאנחנו מחוץ לתמונה לגמרי או שנמכור לה את הכל בעד ההשקעה והמאמצים והרעיון. היא החליטה שהמקום לא שלנו כי הוא על אדמה של בדואי שנתן לנו זכות במקום ולא אכפת לו מי יושב שם, ושהיא משלמת לנו כמה שנראה לנו ששווה הציוד וזהו והמקום שלה ולא שואלת אותנו. פשוט לקחה את המקום. השאלה היא אם מצד הדין מותר לה לעשות דבר כזה?

תשובה:

שלום וברכה,

כד לקבוע הלכה צריך לשמוע את הצדדים ולשמוע את הפרטים בברור.

בכללות יש איסור בהלכה שנקרא 'יורד לאומנותו של חברו' אסור לאדם לקפח את האומנות של השני. פרטים רבים יש באיסור הזה, מתי מותר ומתי אור. אבל ברור שאדם שטרח והקים רעיון עסקי, אסור לאחר לנשל את הקודם מהרעיון ולקחת את הרעיון לעצמו, ואין לך יורד לאומנותו גדול מזה. ויש בעלות על עצם הטרחה והרעיון העסקי שהקים, וכמו שמצאנו באדם שפרס מצודה והניח מאכל לדגים כדי למשוך אותם למצודה, אסור לאחר לפרוש מצודה סמוך למצודת הראשון, ולזכות בדגים שבדרך למצודה של ראשון. ולכן אדם שטרח והקים רעיון של עסק שמושך לקוחות אסור לנשל אותו ולקחת את הטרחה שטרח לעצמו. אך כאמור הדברים נכתבו להלכה ולא למעשה כיון שיש לשמוע את הצדדים.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן קנו. ותוספות קידושין דף נט ע"א.