האם פעם אכלו ירקות עלים נגועים?

שאלה:

שלום לרב ברצוני לדעת אייך אפשר לנקות חסה כוסברא וכו' יש אומרים להשרות בסבון יש במלח יש בחומץ אז אייך באמת צריך וכמה זמן ועוד שאומרים שכל מה שאפשר לנקות זה רק את הירק של "חסלט" או "גוש קטיף" אז השאלה השניה שלי שפעם כמה דורות אחורה לא היה את כל הירק של חסלט או גוש קטיף ולא ניראה לי לומר שהם נהגו לא נכון אז למה אומרים שרק הירק השמור הוא טוב הרי אפשר לנקות גם אותו (את הירק של שאר החברות) תודה מראש רון

תשובה:

שלום וברכה

כוסברה ושאר ירקות עלים לא ניתן כלל לנקות, כל חומר שתכניס לא יוציא את החרקים משם. חסה ניתן בעקרון לנקות ולבדוק אבל התהליך מאוד מייגע ולא משתלם… אחרי ההשרייה יש לנקות היטב את העלה מכל צדדיו בספוג קשה ולרחוץ תחת זרם מים, ואחר כך לבדוק היטב מול מקור אור חזק כמה מיני חרקים, זבובונים ירוקים, אקריות ירוקות ושחורות, מחילות בקלחים. בעבר כשלא היה גידול מיוחד היינו אוכלים חסה רק בליל הסדר, אחרי כמה שעות של בדיקה… אינני יודע להשיב לך לגבי מה שהיה בעבר, אף כי ידועים דברי הבן איש חי כמה הזהיר מאכילת ירקות עלים שלא בדוקים כהלכה. מה שברור שכאשר יש אקרית ירוקה בגודל הנאה לעין, זה שהיא נמצאת על רקע ירוק ולא ניכרת עכשיו לעין זה לא סיבה להתיר, הרקע לא יוצר היתר, ומה היה פעם אינני יודע, אולי היה פחות נגוע [ידוע שהיום בגלל אפשרויות המעבר יש עשרות סוגים של חרקים שהגיעו אלינו ממקומות שונים, ואם לפני חמישים שנה כל מדינה היתה מתמודדת עם חרקיה, היום בכל מקום מתמודדים עם חרקי העולם כולו…].

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. א. תודה על התשובה של הרב
    ב. לפי התשובה של הרב כוסברה ושאר ירקות עלים לא ניתן כלל לנקות, כל חומר שתכניס לא יוציא את החרקים משם.אייך היום אוכלים את כל הירק הזה על סמך מה ? זה שמשגיחים בדקו אותו (את הירק) לפני שהוא הגיע לחנויות בזמן הזה שהוא יושב אחרי הבדיקה עד שהוא מגיע ללקוח שקנה אותו יש לו מספיק זמן להנגע בתולעים והעובדות בשטח שזה קורה אם כן אז אייך באמת אפשר ?
    תודה רבה מראש
    זאת התשובה שהרב שלח לי:
    כוסברה ושאר ירקות עלים לא ניתן כלל לנקות, כל חומר שתכניס לא יוציא את החרקים משם. חסה ניתן בעקרון לנקות ולבדוק אבל התהליך מאוד מייגע ולא משתלם… אחרי ההשרייה יש לנקות היטב את העלה מכל צדדיו בספוג קשה ולרחוץ תחת זרם מים, ואחר כך לבדוק היטב מול מקור אור חזק כמה מיני חרקים, זבובונים ירוקים, אקריות ירוקות ושחורות, מחילות בקלחים. בעבר כשלא היה גידול מיוחד היינו אוכלים חסה רק בליל הסדר, אחרי כמה שעות של בדיקה… אינני יודע להשיב לך לגבי מה שהיה בעבר, אף כי ידועים דברי הבן איש חי כמה הזהיר מאכילת ירקות עלים שלא בדוקים כהלכה. מה שברור שכאשר יש אקרית ירוקה בגודל הנאה לעין, זה שהיא נמצאת על רקע ירוק ולא ניכרת עכשיו לעין זה לא סיבה להתיר, הרקע לא יוצר היתר, ומה היה פעם אינני יודע, אולי היה פחות נגוע [ידוע שהיום בגלל אפשרויות המעבר יש עשרות סוגים של חרקים שהגיעו אלינו ממקומות שונים, ואם לפני חמישים שנה כל מדינה היתה מתמודדת עם חרקיה, היום בכל מקום מתמודדים עם חרקי העולם כולו…].

  2. כאשר אתה קונה מגידול מיוחד אין בזה את הנגיעות האמורה. הבעיה אינה לבדוק ולראות שהוא נקי, אלא לנקות… כמובן הבדיקה גם מצריכה הרבה ידע ומקצועיות.