אדם נפל לבור ומת מדוע בעל הבור פטור ?

שאלה:

בור ברשות הרבים ע"פ הפסוק וְכִי יִפְתַּח אִישׁ בּוֹר, אוֹ כִּי יִכְרֶה אִישׁ בֹּר וְלֹא יְכַסֶּנּוּ, וְנָפַל שָׁמָּה שּׁוֹר אוֹ חֲמוֹר – בַּעַל הַבּוֹר יְשַׁלֵּם, כֶּסֶף יָשִׁיב לִבְעָלָיו, וְהַמֵּת יִהְיֶה לּוֹ. כתוב בספר המצוות כי אם אדם נפל ומת אז חופר הבור פטור , מדוע ?

תשובה:

שלום וברכה,

כתוב בתורה ונפל שם שור או חמור, התורה פירטה לנו מה נפל לבור, ומדוע צריך לפרט הרי כל דבר שנופל חייב המזיק? מכאן דרשו חז"ל שור ממעט אדם שנפל לבור ומת. וחמור ממעט כלים שנפלו לבור וניזוקו. ולכן אדם וכלים שנפלו לבור וניזוקו פטור בעל הבור. ואכן אין סברה לפטור אדם וכלים, וגזרת הכתוב לחייב בעלי חיים שנפלו לבור, ולפטור אדם וכלים.

בהצלחה.