הבטה בציפורניים במאורי האש בהבדלה

שאלה:

לגבי ברכת מאורי האש בהבדלה, נוהגים להסתכל על הצפורניים להבדיל לאור האש בין הציפורן לבשר. 1. יש עניין לעשות זאת דווקא לגבי הצפורניים? אם יש מטבעות מתחת הנר ומבדילים בינהיים זה לא מספיק? 2. מי שרחוק מהמבדיל ולא יכול להנות מאור הנר, מותר לענות אמן על הברכה או שנחשב לדיבור/ הפסק? 3. במקרה המפורט בסעיף 2 , מותר לאחר ההבדלה לברך לבד מאורי האש?

תשובה:

שלום וברכה

1. ההבטה בציפורניים יש לה כמה טעמים מלבד הצורך ליהנות מהנר, ראה בשו"ע סי' רצח ומשנה ברורה שם שהציפורניים הם סימן ברכה כי הן פרות ורבות לעולם, ובפמ"ג א"א שם ס"ק ה הביא שאדם הראשון היה לבוש כולו ציפורן ולאחר החטא נשאר רק בקצות האצבעות, ובליקוטי מהר"י הובא בשם הכל בו שאדם הראשון שם לב לכך רק במוצאי שבת.

2. יש להתקרב עד מקום שיכול ליהנות מהאור כדי לקיים מצוה זו, במקרה שזה בלתי אפשרי גם נראה שאינו הפסק כיון שלמברך הוא חלק מהקידוש, אבל לכתחילה לא יענה.

3. אכן, ניתן לברך גם בנפרד מההבדלה, כפי שנעשה בליל תשעה באב השנה אם לא נזכה לגאולה, התענית תתחיל בצאת השבת.