מכה בפטיש באוכלין

שאלה:

שלום לרבנים שמעתי היום רב שאומר מחלוקת במכה בפטיש באוכלים ורציתי לדעת למה יש סוברים שיש מכה בפטיש באוכלין ולמה יש שחולקים? תודה

תשובה:

שלום וברכה

אכן, בביאור הלכה בסי' שיח סעי' ד ד"ה והדחתן מביא מחלוקת בענין זה, האם יש מכה בפטיש באוכלין, ודבריו אמורים לגבי הדחת קוליאס האיספנין – סוג של דג מלוח שאינו צריך בישול אלא מולחים אותו ואחר כך רוחצים בעירוי מכלי שני, שמבואר במשנה שהדבר אסור, ונחלקו הפוסקים מדוע, שהרי כלי שני אינו מבשל בודאי לא בעירוי, שאז גם קלי הבישול אינם מתבשלים. יש סוברים שאף על פי כן זה בישול, כיון שזה החום הנדרש לו ולא יותר. ויש סוברים שהטעם הוא משום מכה בפטיש, משום שזו גמר עשייתו. וטעם מחלוקתם: האם מכה בפטיש זו הלכה מיוחדת בכלים, וענינה יצירה, שכיון שכך דרך האומנים לסיים את גמר מלאכת הכלי נאסר הדבר. או שזו הלכה כללית בכל גמר של חפץ כל שהוא, גם אם אינו כלי אלא אוכל.