דיני הכרעת ספק שיש סברה לכאן ולכאן

שאלה:

שלום הרב, מה עושים כשלא יודעים מה ההלכה אומרת לעשות באותו מקרה(-ואין אפשרות לשאול רב וכו')?. זאת אומרת במקרים שיש סברה לכאן ויש סברה לכאן. שמעתי שאומרים " שב ואל תעשה". והאם נכון לא לעשות, גם במצב של פיקוח נפש? זאת אומרת שאיני יודע אם נכון לטפל בחולה באופן כלשהו אבל יש סיכוי לכאן ולכאן… סליחה שאופן השאלה סבוך… יישר כח ותודה רבה.

תשובה:

השאלה אינה סבוכה כלל אבל לא ניתן לענות עליה באופן כל כך כללי… ברור שבמקרה של פיקוח נפש הכל מותר, אז למה שב ואל תעשה, כל מקרה חייב להיות נדון לגופו, זה תלוי בהרבה פרטים האם הספק הוא דיני דאורייתא או דרבנן ועוד כל מיני חילוקים, אם תפרט את המקרה שלפניך נשמח לסייע.