ריבית ברכישת מניות או רכישת סטארט אפ'

שאלה:

סטארט אפ שקונים בו מניה האם שייך ריבית?

תשובה:

שלום וברכה,

ברכישת מניות – שרוכש מנייה וכשהמנייה מתחזקת מקבל הרוכש את הקרן עם תוספת רווח, מדוע לא יהיה כאן איסור ריבית?

נחלקו הפוסקים לגבי רכישת מניות כאשר המנייה היא חלק מזערי מהחרבה – האם לבעל המנייה יש שותפות בחברה, או שאין לו לבעל המנייה הקטן שום בעלות. (ונפ"מ אם החברה מתעסקת בדברי איסור, או בשבת, או בריבית, או בחמץ בפסח) לשיטות שיש לבעל המנייה בעלות בחברה, אין שום שאלה של ריבית כלפי הרוכש בעצמו, כיון שאין כאן הלוואה אלא קנייה של שותפות. והשאלה קיימת לפי דעת הגרי"ש אלישיב, והגרש"ז אוירבך שסוברים שאין בעלות. וראה בקובץ תשובות של הגרי"ש ח"ג סימן קכג, ובמנחת שלמה תניינא סימן ק, שעמדו בזה, וכתבו שאין אחריות המעות על החברה, ואם החברה מרוויחה הרווח לכולם, ולכן אין כאן הלוואה.

אמנם ברכישת סטארט אפ' – אדם שהוגה רעיון חדש ומחפש משקיעים כדי ליצר ולשווק את הרעיון – אם יש חברה קיימת שמשווקת את המניות, הרוכש קונה זכות בחברה. אבל לבעל הרעיון אין שום חברה, אין הרוכש קונה שום חלק, ולכאורה יש לראותו כהשקעה בלבד, ואסור להשקיע אם אין היתר עסקה.

בהצלחה.